>
פוריות – טיפולי פוריות לנשים וגברים (IVF)
פוריות

פוריות

משמעות המילה פוריות היא: יכולתו של האדם להביא ילדים אל העולם. אצל מרבים האנשים היכולת הזו קיימת והם לא חווים קשיים בכניסה להריון, אך ישנם כאלו – עד 20% אחוזים מהאוכלוסייה – שיתקשו בכך. אלו מוגדרים כסובלים מבעיות פוריות כאלו או אחרות. ישנה אבחנה בין בעיות פוריות אצל האישה ובעיות פוריות אצל הגבר. הגינקולוג מטפל בבעיות הפוריות של האישה והן בחלק מבעיות הפריון מהן סובל הגבר.

פוריות

פוריות האישה

בתחילת שנות העשרה לחייה ועד לסביבות גיל 50 (גיל המעבר), האישה מקבלת מידי חודש וסת – המחזור החודשי. זוהי למעשה סדרה של שינויים שעובר הגוף, בעיקר בשל פעילות ההורמונים הנשיים, שמטרתה אחת: לאפשר לאישה להיכנס להריון. התקופה הזו, בה האישה מקבלת מחזור באופן קבוע, נקראת תקופת הפוריות.

במהלך תקופת המחזור החודשי ישנם ימי ביוץ, שהם הימים בהם גוף האישה מוכן יותר מכל לקלוט את זרע הגבר ולהתחיל את התהליך המביא להריון. ישנם מקרים בהם, למרות ניסיונות רבים, האישה לא מצליחה להתעבר – מה שמוגדר כבעיות פוריות.

במקרים כאלו, תעבור האישה סדרה של בדיקות, כדי לוודא האם היא זו שסובלת מבעיות פוריות. הבדיקות הללו ישללו או יאוששו את קיומה של בעיית פוריות בגוף האישה ויסייעו באבחון של הבעיה הספציפית הגורמת למצב זה.

בעיות הפוריות בגוף האישה נחלקות, באופן כללי, לשניים: בעיות הורמונאליות (בעיות הקשורות לתהליך הביוץ) ובעיות מכניות וגנטיות. הקבוצה השנייה כוללת ליקויים בהתפתחות מערכת הרבייה, התפתחות ציסטה או פוליפ, ייצור נוגדני זרע, הידבקויות ברחם או בחצוצרות ועוד.

פוריות הגבר

הקושי בכניסה להריון יכול להיגרם גם מבעיות פוריות מהן סובל הגבר. אגב, במקרים לא מעטים ייתכן ושני בני הזוג סובלים מבעיית פוריות, ולכן כמעט בכל מקרה בו האישה לא הצליחה להיכנס להיריון, לאחר שנה של ניסיונות, נבדקים שני בני הזוג.

כאמור, למרות שהגינקולוגיה עוסקת בעיקר במערכת הרבייה הנשית, מטפלים הגינקולוגים גם במקרים של אי פוריות גברית.

על מנת לשלול בעיות בפוריות הגבר, בנק הזרע של הרצליה מדיקל סנטר מאפשר לכם לעבור בירור מקיף ולעבור – בדיקת זרע ובמידת הצורך גם השבחת זרע.

איזה בעיות פוריות נפוצות יש אצל הגברים?

  • ליקויים הורמונאליים. לדוגמה: ייצור חסר של הטסטוסטרון, ההורמון הגברי
  • זיהומים או דלקות במערכת הרבייה
  • ספירת זרע נמוכה או מעט תאי זרע בנוזל הזרע
  • מחלות או פגמים גנטיים
  • בעיה בתנועת הזרעים
  • וריקוצלה (התרחבות ורידי האשכים)

שלב הטיפולים

לפני תחילת הטיפולים, חשוב לדעת כי לא תמיד תימצא הסיבה לחוסר הפריון. במקרים רבים הבדיקות של הגבר ושל האישה יימצאו תקינות, אך הם עדיין לא יצליחו להיכנס להריון. מקרים כאלו מוגדרים כלא מוסברים, אך גם הם מטופלים.

ישנן דרכים רבות לטפל בבעיות פוריות, בהתאם לסוג הבעיה ולסובלים ממנה: טיפולים הורמונאליים, מתן תרופות, הזרעה וכדומה. עם זאת, אחד הטיפולים הנפוצים ביותר כיום הוא הפריה חוץ גופית.

הפריה חוץ גופית

כאשר אישה נכנסת להריון בצורה טבעית, זרע אחד מפרה את הביצית ולמעשה מתחיל את תהליך התפתחות העובר. בתהליך הפריה חוץ גופית (IVF), ההפריה נעשית בתנאי מעבדה, מחוץ לגוף האישה. במקור, הפעולה הזו נועדה להתגבר על חסימה בחצוצרות, אך כיום היא משמשת להתגברות על בעיות פוריות רבות.

תהליך ההפריה החוץ גופית מעודד את השחלה לייצר מספר גדול יחסית של ביציות, בעזרת תרופות מיוחדות. לאחר הייצור, נשאבות השחלות ומועברות למעבדה. במקביל, נשאבים תאי זרע מהגבר, שצריכים לעבור מעין 'הבשלה' לפני שיוכלו להפרות את הביציות. לאחר אותה הבשלה, הם מונחים במבחנה יחד עם הביציות

בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר, מבוצע השלב הזה בשיטה נוספת – ICSI  (מיקרומניפולציה) – המתאימה למקרים בהם הגבר סובל מאי פיריון. בטכניקה זו, מוזרק תא זרע (שנבחר מראש ועבר השבחה) ישירות אל הביצית, כדי להגביר את סיכויי ההפריה. בשני המקרים, לאחר שההפריה מצליחה, מוחדרת אל הרחם ביצית אחת או יותר, בהתאם לנתונים הפיזיים של האישה ולבקשת בני הזוג, וההריון ממשיך להתפתח בצורה טבעית.

הצוות הרפואי בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר שואף לגמישות גדולה ככל האפשר בתיאום הפגישות עם בני הזוג. במקרה הצורך, יוכלו בני הזוג ליהנות מתרומת זרע או ביצית, ואף לבצע שימור והקפאת עוברים, לבקשתם.

לייעוץ וקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר בטלפון: 09-9592999 או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.